Dorsz plamiak (łupacz)
Specjalizujemy się w przetwórstwie i sprzedaży dorsza plamiaka (łupacza), który występuje na całym wybrzeżu Norwegii oraz w morzu Północnym. Wraz z dorszem atlantyckim cieszy się dużą popularnością na Wyspach Brytyjskich, gdzie stanowi bazę kultowej potrawy fish and chips. Z łupacza przyrządza się również tradycyjne norweskie pulpety rybne zwane jako fiskeboller.
Łupacz — charakterystyka
Mięso łupacza jest bardzo delikatne i kruche, dlatego przypadnie do gustu dzieciom. Dorsze plamiaki słyną z wysokiej zawartości białka, jodu, witaminy B12, potasu oraz selenu. Filety bez ości mają jasne odcień, są niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Aby pozbyć się charakterystycznego morskiego zapachu, przed podaniem warto skropić rybę sokiem z cytryny i pozostawić w lodówce na ok. dwie godziny. W zależności od upodobań dorsz może być poddawany zróżnicowanej obróbce technicznej (gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie lub wędzenie). W przypadku smażenia należy wcześniej zapanierować filety